marți, 19 august 2008

Drumul celor 24 de viaducte si Valea Cernei


Bucuresti, iesi pe autostrada A1 iar inainte de Pitesti urmezi sagetile pentru Craiova si apoi Drobeta Turnu Severin. Un drum putin interesant, cu trecere prin intinsa Campie Romana mai exact prin campia Olteniei in mare parte. Vorba dnei Grecu, campiile par usoare si neinteresante pana le studiezi formarea si relieful. Dar nu acesta este subiectul de azi. Important este ceea ce se intinde incepand cu orasul Drobeta Turnu Severin pe malul Dunarii.


Destinatia a fost Baile Herculane, pana acolo o sosea se intindea pe malul apei cu nu mai putin de 24 de viaducte si 2 tunele. Intalnesti marete Portile de Fier si te minunezi de frumusetea drumului in aceasta perioada cu mici exceptii din cauza lucrarilor de reabilitare care, dupa cum sunt la noi in tara, reusesc sa ti intarzie sosirea destul de mult.


La ora 19-20 era destul de aglomerat. Odata ce treci de lucrari, asfaltari si viaducte (te miri ca nu se mai termina) urmeaza o mica portiune de curbe si se face la dreapta unde scrie Baile Herculane.


Este o statiune integrata in parcul national Domogled-Valea Cernei intre muntii Cernei si Mehedinti si se afla la o altitudine de 160 m. Are o istorie indelungata fiind descoperita dinainte de Hristos de catre romani, astfel beneficiand de vestigii dar si (re)nume. Ea fiind sub protectia zeului Hercules, romanii au dezvoltat un adevarat cult pentru apele miraculoase care ii vindecau.


Si dupa 1700 a beneficiat de atentie, fiind situata langa granita a intrat in atentia Imperiului Habsburgic, a fost numita chiar "cea mai frumoasa statiune de pe continent" de catre imparatul Austriei. Fiind vizitata de numeroase personalitati a beneficiat si de modernizari si un aspect vestic. Se recunoaste arhitectura cladirilor din aceea perioada asemanatoare cu cea austriaca.







Cladirile din imagini sunt din Piata Hercules, dar din pacate se poate observa starea de degradare ...nu ii mai pasa nimanui ca aceasta statiune sa dea tot ce are mai bun. Intr-adevar stilul arhitectonic pe fundalul muntilor bine impaduriti iti ofera un peisaj deosebit. Pentru cat timp? Lumea se complace, se multumesc cu atat si nu apreciaza valorile. Vin se distreaza fac mizerie si pleaca, mai conteaza dupa ce se intampla?







Mai conteaza ca te afli intr-un parc natural unde nu exista autoritati care sa verifice si sa se ingrijeasca de natura? Oare cata lume citeste bannerul de la "7izvoare" si se gandeste la ce inseamna acest lucru?



Valea Cernei este intru totul inglobata in Parcul Natural Domogled Valea Cernei. In bazinul hidrografic al riului Cerna si respectiv in spatiile montane imediat apropiate se afla circa 700 de pesteri si aproximativ 24 de avenuri . Dintre acestea cu dimensiunile deosebit de mari sint : Pestera Selitrari(1 500 m) ; Pestera din Ogasul Adinc (650 m) ; Pestera Rece din Ciuceava Neagra (561 m) ; Pestera Alba din Ciuceava Mare (510 m) ; Pestera nr. 40 din bazinul Cernei (400 m),etc.


Este un loc pitoresc si odata ce scapi de zona unde abunda de turisti pana in strandul de la 7izvoare, drumul se continua intr-o multitudine de curbe printre o vegetatie abundenta si frumusetea Cernei.


Astfel , zona reprezinta atractie si pentru iubitorii de munte si trasee:
Piata Hercule - Hotel Roman - Cascada Cernei - strandul „7 izvoare calde"; 2-3 ore
Fabrica de var - Valea Prolaz - Cheile Feregari - Creasta; 4 ore
Hotel Cerna - Crucea Alba - Valea Jelarau - Poiana Musuroane; 5 ore
Hotel Cerna - Crucea alba - Grota lui Serban - Varful Domogled; 8 ore
Piata Hercule - Crucea Ghizelei - Cascada Cociu
Baia Diana - Izvorul Munc - Varful Ciorici; 2-3 ore
„7 izvoare calde" - Piatra Banitei - Culmea Bolvasnitei

Baile Herculane si Valea Cernei se incadreaza in ciclul "multe sunt de vazut in tara noastra "...cu minusuri si plusuri...este recomandarea fetei nesabuite pe ziua de azi.

2 comentarii:

Andrei Ionel spunea...

vrei lucrarea mea de licenta? ;;) pt documentatie suplimentara asupra zonei :P

Fata Nesăbuita spunea...

da:)! chiar te rog:P:P fac colectie d elucrari in pc:)